Autisme, ADD of ADHD een probleem bij autorijden?

Bij leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis, zoals autisme, Asperger, PDD-NOS, ADD of ADHD werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan bij andere mensen.

Hierdoor kunnen tijdens de rijlessen problemen ontstaan in de communicatie tussen de leerling en de rij-instructeur.

In de praktijk kunnen ook problemen in het aanleren van rijtaken ontstaan, doordat leerlingen het lastig kunnen vinden om te plannen, overzicht te houden of rust te houden. Rijden in het verkeer vraagt daarnaast een bepaalde flexibiliteit om tijdig op veranderingen in te spelen. Gedragingen in het verkeer zijn vaak niet zwart of wit en vallen vaak samen met verschillende en specifieke gebeurtenissen of gedragingen van anderen. Het zien van de samenhang is dan vaak de uitdaging.

Bij leerlingen met een stoornis in het autisme spectrum worden nog weleens rijgevaarlijke medicijnen gebruikt. Al deze zaken kunnen autorijden bemoeilijken of gevaarlijke situaties opleveren.

Het is echter niet zo dat deze leerlingen niet kunnen leren autorijden. Met de juiste ondersteuning, een goed opgeleide rij-instructeur en advies van de specialisten is er vaak nog een hoop mogelijk.

Heb je nog vragen?